Dzień dobry,
Na początku gry (do poziomu 15), używałem eliksirów/olejów/petard żeby wygrywać z średnimi i trudnymi potworami. Obecnie używam na potwory legendarne lub na resztę w celu dostania premii doświadczenia.
Najbardziej praktyczny wśród listy eliksirów wydaje się być jerzyk. Więcej zdrowia to większa szansa na wygraną walkę, nawet w przypadku niesparowanego ciosu.
Na drugim miejscu stawiam na eliksiry dające premię do obrażeń od miecza. Daje to możliwość na pokonanie potwora dość szybko, żeby dostać premię za czas (+20xp)
Eliksiry Puszczyk i Filtr Petriego wydają się być ciekawą kombinacją, szczególnie w połączeniu ze zbroją mantikory. Potwór podatny na ogień czy obrażenia kinetyczne może mocno oberwać.
Eliksiry Jaskółka/Zamieć - ciężko powiedzieć, bo nie używałem.
Oleje podobnie jak eliksiry, na samym początku gry używałem na średnie i trudne potwory. Tu chyba dużej filozofii nie ma, który olej na co użyć 😉
Z petard obecnie to tą dwimerytową używam na potwory podatne wyłącznie na dwimeryt. Resztę używałem na początku gry jak resztę sprzętu. Petardy w odróżnieniu od olejów/eliksirów robią się znacznie dłużej dlatego zaniechałem ich wytwarzania, chyba że to absolutnie konieczne.
Co do sprzętu to mam wątpliwości co do zakupu sakiewek/juków. Wytwarzanie zajmuje więcej czasu niż zbieranie składników (przy założeniu, że używam postawowego stanowiska), więc jaki jest sens kupowania większej ilości miejsca w ekwipunku?